Web Analytics

UPDATES

Circulairiteit

Bork Groep start een Vlog over Circulair slopen.

28 juli 2021

ICirculair slopen, hoe werkt dat nou eigenlijk?
In Sleen en Schoonoord laat Bork zien hoe dat werkt.

Hoe haal je materialen uit de woningen en wat doe je vervolgens met die materialen? Medewerker Koen Rooseboom geeft je een rondje over de projectlocatie en neemt je mee naar hun circulaire HUB in Hoogeveen.

Samenwerking

Samenwerkings-overeenkomst Bouwstroom Drenthe een feit.

10 juli 2021, door Brigitte Berends

In Bouwstroom Drenthe werken de Drentse corporaties Actium, Domesta, Woonservice, Woonconcept, Lefier en het Groningse Wold & Waard samen met marktpartijen Dura Vermeer en Trebbe Wonen.

De Drentse corporaties werken al sinds 2012 samen op het gebied van inkoop. ‘Deze inkoopsamenwerking wilden we uitbreiden naar de inkoop van betaalbare nieuwbouw’, vertelt Elles Dost, bestuurder van Lefier. ‘Om passende sociale nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden willen we innovatie uit de markt halen, snellere doorlooptijden en besparen op de kosten. 

Column

Column: Gratis vakantie?

27 juli 2021, door Peter Linders

Het is 1 augustus 2025 en ik bevind mij in de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Dankzij het zonnetje en mijn volgeladen VDL-accu van mijn elektrische Canoo-automobiel kan ik gekoeld genieten van mijn vakantie op een Oostenrijkse camping.

Nieuws

Tweede Kamer vraagt kabinet potentie buurtbatterij voor ontlasten stroomnet te onderzoeken

12 juli 2021

Tweede Kamer (Henri Bontenbal en Pieter Grinwis) vraagt kabinet potentie buurtbatterij voor ontlasten stroomnet te onderzoeken. Nieuwe energie-gedeputeerde Provincie Noord-Brabantie Anne-Marie Spierings trekt 2 miljoen Euro extra budget uit voor innovatieve oplossingen voor het capaciteitstekort. 

Opiniestuk

Nieuwe ketensamenwerking nodig in het verduurzamen van miljoenen woningen.

24 juni 2021, door Peter Linders en Niels Rood

Toen Ikea dertien jaar bestond, probeerde de toen nog springlevende maar onlangs overleden oprichter een vriend te helpen die een bank niet in zijn auto kreeg.

Ingvar Kamprad opperde de poten onder de bank vandaan te schroeven. Thuis konden ze die er wel weer opzetten. Daarna realiseerde hij zich dat platte producten veel makkelijker en goedkoper te vervoeren waren dan gemonteerde producten. Het eerste tafeltje in een platte doos, was de Lövet. (Dat producten namen hebben bij Ikea heeft ook een goede reden: Ingvar was dyslectisch).

Nieuws

Wat is er geregeld voor 700.000 'Energiearme' gezinnen?

26 mei 2021

Een op de zeven huishoudens in Nederland kan de energierekening niet op tijd betalen. En terwijl deze mensen door corona vaker thuis in de kou zitten, werd gas en stroom ook nog eens flink duurder. Kunnen zij op steun rekenen?

In Nederland geven tussen de 650.000 en 750.000 huishoudens meer dan 10 procent van hun besteedbare inkomen uit aan de energierekening, zo blijkt uit een witboek van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO. Zij zijn ‘energiearm’. Als er niets gebeurt, kan hun aantal groeien tot 1,5 miljoen in 2030.

Lees verder in het artikel van Sarah Haaij

Versnellingstudio

Versnellingsstudio heeft in Drenthe gewerkt!

21 oktober 2020

Afgelopen zomer hebben woningcorporaties en marktpartijen deelgenomen in een Versnellingstudio rondom een vijfjarige Drentse opgave van het bouwen 1000 woningen. Het heeft in augustus geleid tot een manifest en een eerste match van partijen die geschikt zouden zijn voor het realiseren. 

Nieuws

Renovatiegolf op Europees niveau komt eraan!

14 oktober 2020

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert een nieuwe 'greendeal' waarin 35 miljoen gebouwen gerenoveerd gaan worden in Europa. De Renovatieversneller speelt een belangrijke rol. Het team van KMIDB is direct betrokken.

Column

Sneller opschalen is ’n must!

15 augustus 2020

Om vanaf 2025 dagelijks 1.000 woningen duurzaam te kunnen renoveren en in 2050 helemaal ‘gasvrij’ te kunnen zijn moeten we vanuit corporaties en bouwers/leveranciers een aantal zaken heel goed gaan organiseren. Het gaat om meer dan 2.000.000 sociale huurwoningen en 7.700.000 particuliere woningen.

Column

Utrecht zet alvast een tandje bij!
Even binnenkijken bij de Utrechtse Renovatieversneller

15 juli 2020

In de regio Utrecht zijn woningcorporaties samen met vastgoedonderhoudsbedrijven al enige tijd druk in de weer met een strategie waarmee ze snel, slim en robuust een substantiële bijdrage kunnen leven aan het klimaatakkoord. Het gaat om een alternatieve vorm van samenwerking, waarbij bestaande kennis over de huidige, verouderde woningvoorraad slimmer wordt ingezet. Eerder falende en succesvolle projecten dienen als voorbeeld, waarbij medewerkers dankbaar gebruik kunnen maken van innovatieve technieken.
We staan nu aan de vooravond van het testen en opschalen, waarbij we dankbaar gebruik maken van de nieuwe landelijke regeling ‘Renovatieversneller’.
De Utrechtse partijen dienen een baanbrekend voorstel in en KMIDB begeleidt dit proces met haar Versnellingsstudio volgens de formule > Verkennen - Verbinden - Ontwikkelen - Lanceren.

Nieuws

KMIDB trotse eigenaar van een echte MAKUS

14 juli 2020

MAKUS is opgericht door Merel Philippart. Als duurzaamheidsadviseur werkte ze samen met ministeries, gemeenten en bedrijven aan het vraagstuk hoe de energietransitie versneld kan worden. Met name gericht op woningen: hoe krijgen we die aardgasvrij en energieneutraal? De discussie ging vaak enkel over techniek en geld. Volgens Merel ligt juist hier de crux: het verhaal is eenzijdig, technisch en moeizaam. Komen mensen voor aantrekkelijke producten niet sneller in beweging? Is dat niet de kracht van producten als Tony’s Chocolonely, DOPPER en voor een groot deel ook Tesla? Dus dat is MAKUS gaan doen: MAKUS decoreert duurzaamheid. Startend met de inductiekookplaat. Wáárom is die zwart? Met het product heeft MAKUS in 2018 de publieksprijs van de ASN Wereldprijs gewonnen.

Stichting Kwartiermakers in de Bouw waardeerde het initiatief van deze startup en jonge ondernemer door als één van de eerste een exclusieve MAKUS inductiekookplaat af te nemen.

Meer weten over Makus: www.makuskitchen.com

Filmpje uitreiking Makus inductiekookplaat aan KMIDB

Nieuws

Nu of Nooit in Denbosch

25 april 2020

Brigitte Berends heeft in het Brabantse 's-Hertogenboch in opdracht van de Gemeente een coalitie ontwikkeld van makelaars, taxateurs, adviseurs en marketeers om kopers van woningen te verleiden om direct te verduurzamen.

Podcast

Live Video-podcast op LinkedIn met Mark en Brigitte

15 april 2020

Brigitte Berends is expert binnen de energietransitie en is als projectleider of kwartiermaker actief bij gemeenten en woningcorporaties. In 2019 heeft ze haar woning gerenoveerd naar een energiezuinige woning. Mark Kooijman was jaren actief bij een grote industriële partij en is nu expert in het toepassen van verduurzamings-scenario's. Wat doen deze expert als ze voor hun zelf aan de slag moeten met hun eigen woning? En hoe lastig is dat dan? Wat zijn de drempels en welke tips kunnen ze geven? Hoor ze in gesprek met Peter Linders in een nieuwe aflevering van Studio Energietransitie.

Meer weten: kijk op www.studioenergietransitie.nl

Webinar

Webinair installatieconcepten

14 april 2020

Afgelopen weer organiseerde Jaga Climate Designers hun eerste webinair. In 15 minuten legt Johan van Putten klip en klaar uit, welke verschillende scenario's logisch zijn in goed geisoleerde woningen. Dit webinair is na te kijken via deze link. De presentatie is te downloaden via deze link. De Q&A via deze link en het complete rapport van Duijnwijck vind je hier. En wil je deelnemen aan één van de volgende webinairs? Neem dan contact op met Wendy Stevens (wstevens@jaga.nl)

Samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerkingen

4 april 2020

Ik vraag je aandacht voor de kracht van ondernemend samenwerken. Grensoverschrijdend, want dat is onontbeerlijk om ons gezamenlijke doel te bereiken. Want er ligt nogal wat op ons bordje. De klimaatdoelstellingen wegen zwaar en dwingen ons ook om anders te gaan denken. Niet alleen denken, maar ook daadwerkelijk doen. En dat moeten we samen doen, niet alleen door zaken te poneren maar juist door het vanuit verschillende perspectieven te belichten en vernieuwend te denken. Gezamenlijk oplossingen bedenken die niet alleen innovatief of idealistisch van karakter zijn, maar ook realistisch en uitvoerbaar. 

Webinar

Webinair Renovatieversneller 2 april 16:00uur

1 april 2020

De Renovatieversneller ondersteunt woningverhuurders en uitvoerende en toeleverende bedrijven met de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. In dit webinar informeren wij u over hoe het landelijk ondersteuningsprogramma, inclusief de subsidieregeling De Renovatieversneller u daarbij kunnen helpen. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Wij nodigen u dan ook graag uit om het webinar op 2 april om 16.00 uur te volgen.

Nieuws

Open Coffee Bouw ontvangt Reimar von Meding

18 november 2019

Op 20 november is tijdens de 15e OpenCoffeeBouw architect en CEO van KAW Architecten, Reimar von Meding te gast. Deze jubilieum editie gaat over circulair renoveren. Na de talkshow 'De Bouw Draait Door' geleid door Peter Linders vind er ook een gratis mini workshop 'circulair ondernemen' plaats georganiseerd door Circo.

Nieuws

Provincie Brabant subsidieert Circulaire tracks

25 oktober 2019

In 2050 is de Brabantse economie volledig circulair. Dat betekent een grote transitie met veel uitdagingen en kansen. De provincie Noord-Brabant en haar partners bieden jouw bedrijf daarom de mogelijkheid om onder begeleiding van experts nieuwe, circulaire business te ontwikkelen. Deze tracks (3 trainingsdagen) hebben een waarde van €2000, waarvan €1500 gesubsidieerd worden.
Schrijf snel in!

Nieuws

Overleven in de chaos

9 oktober 2019

ANNE is dé ontmoetingsplek voor iedereen die met frisse energie iets wil doen voor een gezonde toekomst van onze wereld. Het is een volledig experience centre rondom de energietransitie. Partijen kunnen op deze manier makkelijk hun kennis en ervaring met elkaar uitwisselen en geven een totale beleving aan de consument over wat je met je huis kunt doen op het gebied van energie.

Samenwerking

Verduurzamen bij mutatie, nieuw businessmodel

6 otober 2019

Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft het initiatief genomen voor een duurzame samenwerking. Een samenwerking tussen makelaar, hypotheekadviseur, architect, energie-adviseur, aannemer en installateur. Rond de aan- en verkoop van een huis zien de partijen kansen voor het verduurzamen van woningen. Met elkaar maken zij het verkopers en kopers makkelijker met de juiste stappen door een concreet verbeteringsaanbod, inzicht in extra financieringsmogelijkheden en een lagere energierekening. Op 14 november 2019 is er een inspirerende meetup.

Nieuws

Energy Up

3 otober 2019

Wij waren te gast bij Energy Up 2019, de grote meetup betreffende de Energietransitie van de Stroomversnelling. Conclusie: Er waren ca. 60% nieuwe deelnemers t.o.v. vorige jaar, die allen vragen hebben van het jaar ervoor. Er is veel kennis en informatie, maar veel is gefragmenteerd en moeilijk beschikbaar! Werk aan de winkel dus.

Nieuws

8 belangrijkste punten van het Klimaatakkoord

5 juli 2019

Huiseigenaren spelen een belangrijke rol bij de omslag naar een economie die minder CO2 uitstoot. In het afgelopen vrijdag gepresenteerde Klimaatakkoord staat in hoofdlijnen hoe het kabinet Rutte 3 woningen zuiniger en duurzamer wil maken.

Column

Netfixen bij Tante Willy

5 juli 2019

Afgelopen weekend zocht ik verkoeling bij een koud biertje bij mijn tante Willy. Als er technische issues spelen met haar smart tv of tablet ben ik altijd diegene die ze inschakelt om dat te fixen..

Nieuws

Uptempo!: de energietransitie versnellen door innovation intelligence

17 mei 2019

Gesteund door het ministerie van BZK, lanceren TKI Urban Energy en TKI CLICKNL het nieuwe programma Uptempo!. Het doel van Uptempo! is versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving...

Amerikastraat 7-11
‘s-Hertogenbosch
Nederland