Web Analytics

COLUMN

GRATIS OP VAKANTIE!

Snakken naar systeemveranderingen.

Het is 1 augustus 2025 en ik bevind mij in de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Dankzij het zonnetje en mijn volgeladen VDL-accu van mijn elektrische Canoo-automobiel kan ik gekoeld genieten van mijn vakantie op een Oostenrijkse camping.
Het verblijf en de tickets zijn aangeboden door Coolblue Energy als gevolg van de affiliatie-regeling die het energiebedrijf heeft gekoppeld aan consumenten die grootleveranciers zijn van duurzame energie.

Samen met mijn buurtbewoners in het Brabantse stadje Grave zijn we twee jaar geleden een energieproductiebedrijf begonnen nadat de rijksoverheid ruimte heeft gegeven voor alternatieve businessmodellen bij het opwekken van energie. Het buurtbedrijf heeft inmiddels 15 kleine windmolens in gebruik en voor 30.000 kWh aan zonnedaken.

Een aantal jaren terug moesten gemeenten een Regionale Energiestrategie opzetten. Bij het concretiseren daarvan struikelden ze over hun eigen wet- en regelgeving en onvoldoende draagvlak bij burgers. Het was de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings die opriep om met innovatieve opslagsystemen te komen. 

Ze bood experimenteerruimte aan innovatieve burgerinitiatieven die met lef en daadkracht deze wilden inzetten naast het collectief opwekken van duurzame energie. Het perspectief dat door die combinatie ontstond was de oplossing van het capaciteitsprobleem waar netwerkbeheerders al jaren mee kampten.

Inmiddels wordt die markt door meerdere consortiums gefaciliteerd en doet ons buurtcollectief zaken met een groep van bedrijven in en rondom het Hall-concern. De energie- en renovatiemarkt gaat sinds die tijd samen met consumentenplatforms zoals Bol.com, Amazon en Coolblue. Het laatste bedrijf in dit rijtje is inmiddels een zusje van het gelijknamige energiebedrijf, bouwconcern Van Wijnen en heeft een latrelatie met het Brabants technologiebedrijf Van der Leegte (VDL).

Ik realiseer mij nu dat ik met een VDL-product naar Oostenrijk ben gereden, naar een online 6G Dab-radio luister van Coolblue en in een tiny nul-op-de-meterhuisje geniet van mijn vakantie. En laat dat huisje nu gebouwd zijn door Bouwbedrijf Van Wijnen en betaald door mijn affiliate-opbrengst van Coolblue Energy. Mijn vakantie kan niet meer stuk. Alleen nog even vier jaar wachten.

Peter Linders, is partner van Kwartiermakers in de Bouw, teamlid van Uptempo! van TKI Urban Energy

Peter Linders

Wil je er over doorpraten?
Bel ons (06 - 53 40 62 21), of maak een teams-afspraak om kennis te maken met de belangrijkste tips die voortkomen uit onze ervaringen bij het maken van ondernemende coalitievormingen en opschalingsstrategieen.

© KMIDB

Postbus 5061
5201 GB EE  ‘s-Hertogenbosch
Nederland

Klik hier voor een routebeschrijving